MSK UL-SCANNING

Muskelskelet-ultralydsscanning af bevægeapparatet er en stor hjælp i undersøgelsen og planlægningen af den rette behandling. Og senere til at se behandlingens virkning samt give grønt lys til genoptagelse af fysisk aktivitet/sport.

Alle kender den traditionelle statiske røntgenundersøgelse, hvor man primært kan vurdere kroppens hårde vævs tilstand (knogler og brusk). Og de fleste har  kendskab til statisk MR-scanning, hvor man får et godt billede af både kroppens hårde og bløde væv (diskos skiver, ledbånd, sener, organer og meget mere).

Mange kender også til Ultralydsscanning af fostret hos jordemoderen eller af hjertet hos hjertespecialisten.

Nu er MSK UL-scanning ved at vinde stort indpas i praksis. Scanning af led, muskler og skelet er en suveræn POC (Point Of Care) undersøgelse. Det vil sige, at hvis patienten f.eks. klager over smerter og nedsat bevægelighed i skulderen, så kan man straks holde scannerens transducer på stedet og se problemet. Og så kan man ovenikøbet bevæge skulderleddet, mens man scanner, for at se, om der er en forkalkning/forbruskning/hævelse, der kommer i klemme. Altså en dynamisk undersøgelse.

Den dynamiske Ultralydsscanning kan bruges til hele kroppen. Også til kredsløb og organer.

En anden suveræn hjælp under Ultralydsscanning er Farve Doppler, Power Doppler og Elastrografi systemerne i de gode scannere, hvor man tydeligt, via farver på scanningsbilledet, kan se, om der er betændelse/inflammation i vævet. F.eks. i en slimsæk, sene eller muskelhinde. Eller kan vurdere vævets elastisitet.

Der gives tilskud fra sygeforsikringen og sundhedsforsikringer til MSK UL-scanning, hvis man har den autoriserede uddannelse.

En behandler kan hjælpe. Men det er naturens kraft, der helbreder!