KIROPRAKTIK

Kiropraktorerne er specialister i bevægeapparatet med den længste og mest omfangsrige uddannelse i det speciale.

Ryg, skuldre, albuer, hænder, bækken, hofter, knæ, fødder optager det meste af min arbejdsdag. Men som kiropraktor har jeg også stor interesse for nervesystemet og dets samspil med ryggen. Ikke bare det oplagte samspil med det perifere nervesystem, der kan forårsage smerter ud i arme og ben; men også samspillet med det autonome nervesystem. Jeg ser således ofte problemer med kroppens organer, når ryggen ikke fungerer optimalt. Et par eksempler på dette er mavegener samt hjerte smerter pga. dysfunktion i brystryggen og underlivssmerter samt forstoppelse pga. gener fra lænderyggen.


Kiropraktik er et gammelt fag og uddannelsen til kiropraktor er historisk set næsten lige så gammel som lægeuddannelsen. Kiropraktikken har sit udspring i USA og jeg blev uddannet kiropraktor på PCC, Iowa USA, 1972-1976 og havde min efterfølgende turnus praktik i en stor klinik i Brønderslev. I 1977 startede jeg klinik i Herning. På det tidspunkt blev kiropraktorer, på trods af en lang akademisk uddannelse, betragtet som ”kloge mænd” og samarbejdet med lægestanden var ikke eksisterende. Men der er heldigvis sket meget efterfølgende i mit lange arbejdsliv som kiropraktor.

Godkendelse af sygesikringen med tilskud til alle undersøgelser og behandlinger (om end begrænset), autorisation af staten og beskyttet titel som lægerne, ydernummer til klinikkerne og speciale aftaler med sygesikringen om behandling af prolaps og stenose patienter. Og ikke mindst etablering af en nordisk kiropraktor uddannelse på Syddansk Universitet for 25 år siden.

Kiropraktorerne læser nu på SDU sammen med lægerne og fuldfører en godkendt kandidatuddannelse. Fælles grunduddannelse (bachelor); men forskellige kandidatuddannelser, hvor kiropraktorerne uddannes som specialister i bevægeapparatet. Det har bedret samarbejdet meget og nu ansættes kiropraktorer på sygehusenes rygklinikker og billeddiagnostiske afdelinger.Kiropraktik/Chiropractic er græsk og betyder udført med hånden. (Chir=hånd, Praktikos=praktisere).

Kiropraktik bygger på andre principper end medicin og kirurgi!