Ultralydsscanning

Ved hjælp af ultralydsscanning kan man se ind i kroppen!

De fleste kender til at blive røntgenfotograferet; men kun få er klar over, at man kan have stor glæde af en ultralydsscanning, når der er tale om skader eller sygdomme i kroppens bløde væv.

Ultralydsscanneren virker i store træk som et ekkolod. Der sendes ultralydsbølger ned i kroppens væv, hvor de rammer de forskellige strukturer. Herfra bliver bølgerne sendt tilbage og optaget på et computerbillede, der så viser en afspejling af det væv, man ønsker at undersøge.

Knogler kan man ikke sende ultralydsbølger igennem, så knoglerne, der er kroppen hårde væv, ses bedst på et røntgenbillede eller på en MR- eller CT-scanning. Undersøgelsen er smertefri og ultralydstranduceren placeres hen over et område med blødt væv. Det kan være muskler, sener, ledbånd, ledkapsler, slimsække, bruskflader, organer, blodårer m.v..

På den måde kan man se ind i kroppen og danne sig et indtryk af den skade eller sygdom, der plager patienten. Og med nogle dage eller ugers mellemrum kan man følge behandlingens bedrende effekt og helingen af vævet.

Hvem kan undersøges ved hjælp af ultralydsscanning?

Mange specialister benytter ultralydsscanning til undersøgelse af patienter. Mest kendt er nok jordmoderens undersøgelse af det lille foster.

Jeg benytter primært ultralydsscanneren til undersøgelse af skader i det muskuloskeletale system, hvilket vil sige muskler, sener, ledbånd, ledkapsler, slimsække, brusk og det omkringliggende væv.

Desuden bruger jeg ultralydsscanneren til undersøgelse af kredsløbet i kroppen. Ultralydsscanneren er udstyret med et farvesystem, der kan aftegne kroppens blodårer og blodets gennemstrømning meget præcist, hvilket gør det lettere at vurdere kredsløbets funktion og afsløre f.eks. åreforkalkning i benene inden iværksættelse af Vacumed behandling.

Det er mest almindeligt at ultralydsscanne:

Sportsskader og andre akutte eller mere kroniske skader på kroppens bløde væv. Skuldre, albuer, knæ, fødder samt muskler og sener over alt i kroppen.

Degenerative forandringer som følge af skader eller slid pga. alder.

Opfølgning på behandling og heling af vævet før man iværksætter fysisk aktivitet igen. Dette er en stor hjælp for både sportsfolk og motionister i vurderingen af det rette tidspunkt for genoptagelse af fysisk belastning; men det er også en stor hjælp for vurderingen af ens arbejdsevne og genoptagelse af arbejdet.

Priser og tilskud:

Ultralydsscanning og røntgenfotografering hos autoriseret kiropraktor er dækket af sygesikringen.
Sygeforsikringen ”Danmark” yder tilskud.
Privat Sundhedsforsikring eller forsikring via arbejde dækker også udgiften.
Pensionister med ”medicinkort” får ekstra tilskud undersøgelserne.

Du kan altid spørge kiropraktor-klinikkens sekretær om de nøjagtige priser og tilskud.