Kiropraktik

Historien kort fortalt:

Ordet kiropraktik er af græsk oprindelse og betyder – ”behandling med hænderne”.
Kiropraktik har været kendt i århundreder i mange forskellige kulturer; men kiropraktikken, som vi kender den i dag, startede i 1895. Manden bag ”genopdagelsen” af kiropraktik hed Daniel David Palmer. Han var canadier og oprindeligt uddannet lærer. Ud over at praktisere som kiropraktor startede han den første kiropraktorskole, Palmer College of Chiropractic, i Davenport, Iowa USA i 1896.

Den første praksis inden for kiropraktik i Danmark åbnede i 1920.

I 1978 blev der indgået overenskomst med den offentlige sygesikring om tilskud til behandling hos kiropraktor.

1 1992 gav Sundhedsstyrelsen den autorisation, der sidestiller kiropraktorer med læger og tandlæger og giver kiropraktorer ret til selv at stille diagnose og iværksætte behandling af patienter uden forudgående henvisning fra læge.

De fleste kiropraktorer er oprindeligt uddannet i USA og England; men siden 1994 har Odense Universitet uddannet kiropraktorer. Uddannelsen er en 5 en halv-årig kandidatuddannelse, hvoraf de første 3 år er fælles for læger og kiropraktorer.

Hvem kan have glæde af kiropraktisk undersøgelse og behandling?

  • Personer med akutte eller kroniske lidelser i bevægeapparatet, som f.eks.
  • smerter i bækken, ryg eller nakke med eller uden udstrålingssmerter til ben eller arme.
  • Spændingshovedpiner og iskiassmerter.
  • Lokale smerter i benenes eller armenes led.
  • Motions-/Sportsskader.
  • Personer der ønsker specialundersøgelser af muskuloskeletale skader som eksemplevis røntgenfotografering eller muskuloskeletal ultralydsscanning.
  • Personer der ønsker råd og vejledning mht. forebyggelse, behandling og rehabilitering af skader i bevægeapparatet.

Mere end 300.000 danskere henvender sig årligt til kiropraktor.

Mange forbinder kiropraktoren med behandling af ryggen. Kiropraktorerne er da også de specialister i det danske sundhedssystem, der ser flest rygpatienter.

Konsultation og Behandling:

Når man konsulterer en kiropraktor bliver der optaget en grundig journal. Kiropraktoren spørger ind til din sygehistorie og foretager en grundig undersøgelse evt. suppleret med en røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning.
Kiropraktoren vil nøje forklare dig, hvad problemet er og gennemgå dine røntgenbilleder eller ultralydsscanning med dig.

Herefter vurderer kiropraktoren, om dit problem kan afhjælpes med kiropraktisk behandling eller om du evt. skal henvises til en anden specialist til yderligere udredning. Hvis problemet kan behandles med kiropraktik, vil du efter accept af behandlingsplanen oftest få en behandling med det samme for hurtigst muligt at give dig lindring.

Priser og tilskud:

Undersøgelse og behandling hos en autoriseret kiropraktor er dækket af sygesikringstilskud. Der ydes endvidere tilskud fra sygeforsikringen ”Danmark”.
Hvis du har en privat (eller via dit arbejde) sundhedsforsikring, dækker forsikringen dine behandlingsomkostninger.
Pensionister med ”medicinkort” får ligeledes ekstra tilskud til kiropraktisk behandling.

Du kan altid spørge kiropraktor-klinikkens sekretær om de nøjagtige priser og tilskud.